• KUCHNIA

    Chleb gryczany – zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla pszenicy.

    Pyszną i niezwykle zdrową alternatywą, dla mąki pszennej, czy żytniej, jest kasza gryczana. 🙂 Gryka nie zawiera glutenu. Jest za to źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, składników mineralnych i flawonoidów, a dzięki obecności błonnika reguluje procesy trawienia.To prawdziwy Superfood, który wzmocni Twoją odporność i poprawi samopoczucie. 🙂Warto więc wypróbować przepis na chleb gryczany. Składniki na 2 keksówki:1 kg kaszy gryczanej, niepalonej4 łyżeczki soli himalajskiejwoda Kaszę gryczaną dokładnie opłukaj i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny. Następnie odlej nadmiar wody i zblenduj na gładką masę. Dodaj sól, wymieszaj i przykryj ściereczką. Przechowuj w ciepłym miejscu przez 24 godziny,aby całość sfermentowała.Przelej masę do foremek wysmarowanych olejem i obsypanych…

  • Chleb zytni na drozdzach
    KUCHNIA

    Prosty przepis na chleb żytni

    Ponieważ nie jadamy w ogóle pszenicy, a nie wszyscy domownicy przepadają za chlebkiem gryczanym, czy żytnim na zakwasie… bardzo często piekę chleb, według tej receptury: Składniki na 2 keksówki (jeżeli zamierzasz upiec jeden chleb, użyj połowy ilości 😉  ) 1 kg mąki żytniej, typ 720 50 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru trzcinowego (ew.miodu lub melasy) 4 łyżeczki soli himalajskiej 800 ml cieplej wody opcjonalnie – 4 łyżki pestek słonecznika lub dyni (do posypania chleba) Drożdże pokrusz do dużej miski, dodaj cukier i 300 ml ciepłej wody. Wymieszaj, wsyp 3 łyżki mąki i ponownie zamieszaj.  Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Kiedy zaczyn ruszy, dodaj pozostałą część mąki, przesianej…

  • KUCHNIA

    Tofucznica – czyli jajecznica w wersji wegańskiej

    Od pewnego czasu, w swojej kuchni nie używam w ogóle jajek. Nauczyłam się już piec  bez nich ciasta i bezy, a także robić pyszny majonez. Ponieważ jednak bywały momenty, w których tęskniłam za poranną jajecznicą 😉 postanowiłam i na to coś zaradzić… Mam nadzieję, że  Tobie również przypadnie do gustu taka wersja śniadania we dwoje. 🙂 Składniki na 2 porcje: 1 mała cebula 1/4 papryki czerwonej 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku 1 łyżka oleju do smażenia 200 g tofu naturalnego (najlepiej Bio) 1/2 łyżeczki soli Kala Namak 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych 1/4 szklanki wody Przełóż tofu do miski i rozdrobnij je widelcem. Dodaj do wody sól…

  • ekoSPRZĄTANIE

    Nadwęglan sodu – “must have” każdej ekologicznej pani domu ;)

    Choć swoją przygodę z Na2CO3·1.5H2O2  zaczęłam dość niepewnie, dziś już nie wyobrażam sobie bez niego życia 😉 Nadwęglan sodu, posiada silne właściwości utleniające, dzięki czemu świetnie wybiela, czyści i dezynfekuje. To niezastąpiony składnik proszku do prania i tabletek do zmywarki. Idealnie nadaje się także do czyszczenia ceramiki. Nic tak dobrze nie przywraca bieli mojego zlewu kuchennego 😀 i nie usuwa osadu z herbaty. Oto przykład, na jego zastosowanie: PROSZEK DO ZMYWARKI 4 łyżki nadwęglanu sodu 4 łyżki sody kalcynowanej 8 łyżek boraksu Wsyp wszystko do słoika, zakręć, wstrząśnij, aż składniki dokładnie się wymieszają…i gotowe! Używaj  łyżki proszku na jedno zmywanie. To tani, ekologiczny i niezwykle skuteczny środek. Czego można chcieć więcej?…