mniszek lekarski
ZIOŁA

Syrop z mniszka lekarskiego

                 Zawsze marzyłam o tym, by nagrać zapylacza, buszującego w mniszku 😀 …i udało się! Kiedy spacerowałam z moją rodzinką w Tatrzańskim Parku Narodowym, zauważyłam przepiękną Pszczolinkę <3 Uwieczniłam ten moment na kilku filmikach, a powyżej pamiątkowe zdjęcie, którym się z Wami dzielę. 🙂 O niezwykłych właściwościach mniszka lekarskiego możecie przeczytać tutaj.   Naprawdę warto zrobić syropek, który poratuje nas podczas infekcji, wzmocni organizm, zadziała moczopędnie, żółciopędnie, przeciwskurczowo i przeciwmiażdżycowo.

Oto szybki i prosty przepis:

   * 500 kwiatów mniszka

   * 1 l wody

   * sok z 1-2 cytryn

   * 1 kg cukru trzcinowego

 Kwiaty zbieramy koło godziny 12, w słoneczny dzień. Rozkładamy je w zacienionym miejscu na 2 godzinki, aby dać owadom szansę na zmianę lokum 😉 Po tym czasie  wkładamy mniszka do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy garnek w chłodne miejsce na 24 godziny. Odcedzamy wywar i rozpuszczamy w nim cukier. Całość gotujemy przez 2-3 godziny, aż syrop będzie miał konsystencję podobną do miodu (warto przypilnować, by syrop się nie przypalił 😉 ). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Przelewamy gorący syrop do czystych słoiczków, mocno zakręcamy i układamy do góry dnem. Gotowe! 🙂

Spełniona mama wspaniałego synka i cudownej córeczki. Kobieta – inżynier, która uwielbia gotować, śmiać się i tańczyć 🙂 Nieodparta chęć zdobywania wiedzy i doświadczeń, spowodowała, że pomimo ukończenia dwóch kierunków studiów (ochrona środowiska i inżynieria środowiska), postanowiłam rozpocząć kolejne, tym razem już nie techniczne, a związane z naturalnymi metodami terapii i wspomaganiem zdrowia. Wierzę, że łącząc wiedzę z zakresu tzw. medycyny alternatywnej ze zdobyczami współczesnej nauki i medycyny konwencjonalnej, będę mogła pomóc innym, w poprawie jakości ich życia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *