Chleb gryczany – zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla pszenicy.
Pyszną i niezwykle zdrową alternatywą, dla mąki pszennej, czy żytniej, jest kasza gryczana. 🙂
Gryka nie zawiera glutenu. Jest za to źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, składników mineralnych i flawonoidów, a dzięki obecności błonnika reguluje procesy trawienia.
To prawdziwy Superfood, który wzmocni Twoją odporność i poprawi samopoczucie. 🙂
Warto więc wypróbować przepis na chleb gryczany.
Składniki na 2 keksówki:
1 kg kaszy gryczanej, niepalonej
4 łyżeczki soli himalajskiej
woda
Kaszę gryczaną dokładnie opłukaj i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny. Następnie odlej nadmiar wody i zblenduj na gładką masę. Dodaj sól, wymieszaj i przykryj ściereczką. Przechowuj w ciepłym miejscu przez 24 godziny,aby całość sfermentowała.
Przelej masę do foremek wysmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową lub makiem. Odstaw je jeszcze na 3-4 godzinki, po czym wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 C. Zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz przez 60 minut.
Po wyciągnięciu chleba, odczekaj ok.10 minut i przełóż go na kratkę do wystygnięcia.
Pokrój i zajadaj z czym tylko masz ochotę 🙂 Ja uwielbiam kompozycję z hummusem lub świeżymi warzywami.
Smacznego!
M.
Jeden komentarz
Pingback: