KUCHNIA

Chleb gryczany – zdrowa, bezglutenowa alternatywa dla pszenicy.

Pyszną i niezwykle zdrową alternatywą, dla mąki pszennej, czy żytniej, jest kasza gryczana. 🙂 
Gryka nie zawiera glutenu. Jest za to źródłem wartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, składników mineralnych i flawonoidów, a dzięki obecności błonnika reguluje procesy trawienia.
To prawdziwy Superfood, który wzmocni Twoją odporność i poprawi samopoczucie. 🙂
Warto więc wypróbować przepis na chleb gryczany.

Składniki na 2 keksówki:
1 kg kaszy gryczanej, niepalonej
4 łyżeczki soli himalajskiej
woda

Kaszę gryczaną dokładnie opłukaj i zalej wodą. Odstaw na 24 godziny. Następnie odlej nadmiar wody i zblenduj na gładką masę. Dodaj sól, wymieszaj i przykryj ściereczką. Przechowuj w ciepłym miejscu przez 24 godziny,aby całość sfermentowała.
Przelej masę do foremek wysmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową lub makiem. Odstaw je jeszcze na 3-4 godzinki, po czym wstaw do piekarnika, nagrzanego do 200 C. Zmniejsz temperaturę do 180 C i piecz przez 60 minut.
Po wyciągnięciu chleba, odczekaj ok.10 minut i przełóż go na kratkę do wystygnięcia.
Pokrój i zajadaj z czym tylko masz ochotę 🙂 Ja uwielbiam kompozycję z hummusem lub świeżymi warzywami.

Smacznego!

M.

Chleb gryczany

Naturoterapeutka, wykładowca, inżynier i twórca rękodzieła :) Prywanie - spełniona kobieta, mama i żona, która uwielbia grzebać w ziemi, przytulać się do drzew, gotować, śmiać się, tańczyć... 🙂 Wierzę, że łącząc wiedzę z zakresu tzw. medycyny alternatywnej ze zdobyczami współczesnej nauki i medycyny konwencjonalnej, będę mogła pomóc innym, w poprawie jakości ich życia.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *