KUCHNIA

Tofucznica – czyli jajecznica w wersji wegańskiej

Tofucznica
                        Tofucznica

Od pewnego czasu, w swojej kuchni nie używam w ogóle jajek. Nauczyłam się już piec  bez nich ciasta i bezy, a także robić pyszny majonez. Ponieważ jednak bywały momenty, w których tęskniłam za poranną jajecznicą 😉 postanowiłam i na to coś zaradzić…

Mam nadzieję, że  Tobie również przypadnie do gustu taka wersja śniadania we dwoje. 🙂

Składniki na 2 porcje:

  • 1 mała cebula
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g tofu naturalnego (najlepiej Bio)
  • 1/2 łyżeczki soli Kala Namak
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki wody

Przełóż tofu do miski i rozdrobnij je widelcem.

Dodaj do wody sól Kala Namak, kurkumę i płatki drożdżowe. Zamieszaj, a następnie wlej do tofu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną drobno paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty.

Po tym czasie, dodaj tofu i szczypiorek. Smaż wszystko przez 3 min., od czasu do czasu mieszając.

Tofucznica
Tofucznica

Gotowe! Już możesz rozkoszować się smakiem swojej roślinnej jajecznicy (postaraj się zostawić choć trochę dla rodziny 😉  ).

Ps. Idealnie smakuje w połączeniu z chlebem żytnim i pomidorem malinowym.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *