Tofucznica – czyli jajecznica w wersji wegańskiej
Od pewnego czasu, w swojej kuchni nie używam w ogóle jajek. Nauczyłam się już piec bez nich ciasta i bezy, a także robić pyszny majonez. Ponieważ jednak bywały momenty, w których tęskniłam za poranną jajecznicą 😉 postanowiłam i na to coś zaradzić…
Mam nadzieję, że Tobie również przypadnie do gustu taka wersja śniadania we dwoje. 🙂
Składniki na 2 porcje:
- 1 mała cebula
- 1/4 papryki czerwonej
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 200 g tofu naturalnego (najlepiej Bio)
- 1/2 łyżeczki soli Kala Namak
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki wody
Przełóż tofu do miski i rozdrobnij je widelcem.
Dodaj do wody sól Kala Namak, kurkumę i płatki drożdżowe. Zamieszaj, a następnie wlej do tofu. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną drobno paprykę i smaż jeszcze przez 2 minuty.
Po tym czasie, dodaj tofu i szczypiorek. Smaż wszystko przez 3 min., od czasu do czasu mieszając.
Gotowe! Już możesz rozkoszować się smakiem swojej roślinnej jajecznicy (postaraj się zostawić choć trochę dla rodziny 😉 ).
Ps. Idealnie smakuje w połączeniu z chlebem żytnim i pomidorem malinowym.